top of page

Många fördelar med nya lås och nyckelhantering

Alexander Rahm Back från Sandvikenhus berättar för tidningen Trygga Hem i Sandviken om fördelarna med iLOQ som installerats av Göthes Säkerhet. 


artikeln från Trygga Hem: Allt fler av våra hus utrustas med nya, smarta låssystem. De färgglada nycklarna liknar en traditionell nyckel men erbjuder många möjligheter. Här berättar Sandvikenhus larm- och passagechef Alexander Rahm Back mer om det nya systemet från iLOQ. För drygt två år sedan tog Sandvikenhus ett strategiskt beslut om att börja byta från traditionella låssystem till moderna. Vissa var uttjänade och behövde ändå ersättas av nya.

Det finns många fördelar med att välja ett modernare system och vissa är helt utan nycklar. Sandvikenhus satsade inte på ett helt elektroniskt system utan ett mellanting. –Vi ville fortfarande ha en fysisk nyckel men på ett smartare sätt än tidigare. Därför valde vi ett så kallat elektromekaniskt system från iLOQ, enkelt förklarat en kombination av ett traditionellt mekaniskt system och ett elektroniskt. – Tack vare viss intelligens i både cylinder och nyckel går det bland annat att styra behörigheten och vi kan undvika kostsamma byten om någon tappar bort sin nyckel, säger Alexander.

Varken cylinder eller nyckel behöver batteri utan laddar upp av den energi som alstras när man för in sin nyckel i låset. Det är positivt för miljön att undvika batterier, dessutom slipper vi batteribyten. Samma nyckel kan dessutom användas som tagg till miljöhus och liknande. –Idag har vi över 1200 nya cylindrar ute, men det är långt ifrån i alla våra hus. Vi byter först ut de låssystem som är uttjänta. Byte av lås i våra kommundelar prioriteras, så att vi kan minska vårt resande. I de gamla låssystemen måste hela cylindern med tillhörande nycklar bytas ut om en hyresgäst eller personal tappar bort en nyckel. I de modernare systemen går en nyckel att spärra, tack vare att den innehåller viss intelligens. I år färdigställs Årsunda och sedan är det fokus på Järbo. Fördelarna för hyresgästen är många, inte minst att det säkerställer tryggheten i huset. Nyckeln kan inte kopieras så obehöriga kommer inte in. Dessutom kan Sandvikenhus styra behörigheten, till exempel vid förråd, cykelrum och liknande. –Vi planerar för ett projekt på Mossvägen där hyresgästerna får testa ILOQ-appen. Där kan de bland annat spärra sin borttappade nyckel, beställa nya nycklar, sköta fjärröppning till sina besökare och liknande. Det går att utveckla det här framöver, om vi vill. Kanske vill våra hyresgäster även boka tvättstugan i samma app? Han berättar att bytena gått väldigt smidigt. Hyresgästen får i regel fyra nycklar i olika färger. På så sätt blir det enkelt att spärra om någon nyckel kommer bort. En annan smart detalj är att på insidan av dörren sitter en knapp. Hyresgästen kan reglera om Sandvikenhus får komma in i lägenheten med sin fastighetsskötarnyckel. Det kan behövas vid till exempel en felanmälan. – En modernare variant av ”nyckel i tub” alltså, säger Alexander.


Läs hela artikeln i TryggaHem Sandviken nr 2 2023.


Vill du veta mer om hur Göthes kan hjälpa dig att spara pengar och administration genom nya nyckelsystem. Ta kontakt med oss på 010-483 40 60

eller mejla på ab@gothes.se så bokar vi in ett besök.
Comments


Ring vår Order & Kundservice

010-483 40 60

bottom of page